Brannsikkerhet og HMS
I Herslebs gate er det ikke barnevognrom, og det står vanligvis mellom 4 og 8 barnevogner i gangene. Dette går ut over brannsikkerheten, selv om det er plass til å passere, fordi en barnevogn består av brennbart materiale. En brennende barnevogn vil blokkere rømningsvei, og spre giftige gasser opp gjennom korridorene hvor man skal rømme.
Mordbrannen i Urtegata der 6 mennesker mistet livet startet da en brannstifter tente på en barnevogn i oppgangen der beboerne skulle rømme gjennom. To år tidligere tente en brannstifter på en bunke aviser i en barnevogn i en annen bygård på Tøyen.
Styrets aller høysete prioritet er å hindre at slike ting kan skje hos oss.
Alternativer til barnevognparkering
Styret har sett på alternativer for barnevognparkering, som begge har blitt forkastet av økonomiske årsaker. Det ene alternativet var å bygge en bod i bakgården, noe som ville ha krevd søknad til plan og bygningsetaten, som ville blitt vanskelig å få igjennom da de er svært opptatte av å bevare alt som er av grøntareal i byen.
Andre alternativ var å sette opp barnevognbokser i bakgården. Det ble hentet inn priser, og 6 barnevognbokser hadde en pris på 98.500.- I tillegg ville man ha fått kostnader på grunnarbeid da det må planeres for å ha jevn overflate der boksene skal stå, og vi må legge heller over gresset for at det skal gå an å trille. Man vil og få økte vedlikeholdskostnader da det må brøytes og strøs fram til og foran boksene. Forslaget ble derfor forkastet i styremøte, da det rett og slett ikke var rom for dette i budsjettet.
Økonomi
Vaskeritilbudet brukes mindre og mindre fordi andelseierne skaffer seg egne vaskemaskiner. Vaskeriene begynner å dra på årene, og selv små reparasjoner blir kostbare, da det ikke lengre finnes reservedeler.
I 2023 gikk kortleseren i vaskeriet i Herslebsgate 37 i stykker og tørketrommel kunne ikke åpnes lenger. Vi måte tilkalle en firma til å åpne tørketrommelen og bytte kortleseren fra badstue i gjestehybel. Utover det, flyttet vaktmester Andersen en vaskemaskin fra Heimdalsgata 37 til Urtegata. Kostnader for alt dette var 16 340 kr. Inntekter på vaskekort (som brukes til både vaskeri og badstue) i 2023 var 14 844 kr (netto etter Vipps-gebyr).
Vi ser altså at inntektene ikke dekker vedlikeholdskostnader, og når vi også har kostnader på renhold, strøm , vann og styrets tid som ikke er medberegnet her, går vaskeridriften i vesentlig underskudd.
Vi har til nå løst reparasjonsbehov med å flytte deler fra gamle vaskeri til de som er i drift. Etter hvert som vi går tom for deler vil kostnadene øke. Kortautomatene begynner å svikte, og når den siste er brukt opp må vi bytte hele systemet på grunn av at det ikke lengre er mulig å få deler. Det er også rimelig å forvente at det blir flere reparasjoner i de kommende årene på grunn av vaskeriene alder, og underskuddet vil øke.
Borettslagets økonomi er anstrengt og vi har sett på alle muligheter vi kan for å slippe å øke felleskostnadene mer enn absolutt nødvendig. Styret har plikt til å ivareta økonomien til det beste for alle andelseiere.
Omfang og bruk
Det store flertall av andelseiere hos oss betaler for sin egen vaskemaskin og vedlikehold av denne.
En gjennomgang viser at vise at det i løpet hele 2023 er 15 forskjellige husholdninger som har fylt på vaskekort, de fleste har fylt på vaskekortet 1 eller 2 ganger med små summer. Det er altså få som bruker vaskeriene, og bruken er liten. Med de økonomiske rammene vi har i dag ser vi det ikke som forsvarlig å drifte mer enn ett vaskeri.
Habilitet
For ordens skyld opplyser vi at 2 av styrets medlemmer er andelseiere i Herslebs gate 37. Ingen av de er faste brukere av vaskeriet eller har barnevogn.